Mombasa

Mombasa  1

Mombasan kaupunki on perustettu 1000 luvulla. Sen perustajina olivat Arabikauppiaat ja kaupungista muodostuikin vilkas kaupankäynnin keskus. Näihin päiviin asti se on ollut Kenian merkittävin satamakaupunki. Mombasa on historian saatossa kuulunut niin arabialaisille, portugalilaisille kuin briteillekin. Kulttuurien monimuotoisuus on yhä nähtävissä sen jokapäiväisessä elämässä.

Mombasan kaupunki sijaitsee Kenian kaakkoisosassa Intian Valtameren rannalla. Se on noin miljoonalla asukkaallaan maan toiseksi suurin kaupunki. Kaupungin keskusta sijaitsee omalla saarellaan. Sen yhdistävät mantereeseen Nyalin silta sekä lauttayhteydet.

Rannikon upeat rantakohteet

Mombasa on kuuluisa pitkistä, valkohiekkaisista rannoistaan – ja syystä. Rannat ovat kauniita luonnonrantoja, joiden läheisyydessä sijaitsee myös merikansallispuisto. Suosittuja rantakohteita ovat saaren lisäksi mantereen etelärannikon Diani Beach sekä pohjoisrannikon Nyali ja Shanzu.

Mombasan ilmasto

Mombasan trooppinen ilmasto on kuuma ja kostea. Päivisin nautitaan auringosta sekä helteestä. Myös yöt ovat lämpimiä. Päivän keskilämpötilat kohoavat 30 asteen tuntumaan läpi vuoden. Kuuminta ja kuivinta on joulukuusta maaliskuuhun. Sadekausia on kaksi, ensimmäinen huhti-toukokuussa ja toinen loka-marraskuussa.


Mombasa 2, rannat pohjoiseen

Kaupungista pohjoiseen pääsee helposti siltoja pitkin autolla. Vastassa on muun muassa Nyali, Bamburi ja Kikambala Beachit ja useita muitakin rantoja aina kaukaisempiin Kilifin, Malindin ja Lamun kaupunkeihin asti. Mutta ne ovatkin sitten oman artikkelin väärttejä.

Ranta-alueita hallitsevat isot hotellit upeine puutarhoineen ja valkoisine korallihiekasta muodostuneine rantoineen. Hotellin omalla uima-altaalla voi viettää päivän nauttien ravintoloiden tarjoilusta. Mikään ei kuitenkaan estä astumasta valkoiselle korallihiekalle ja kävelemästä rantaa tutustuen kaupustelijoiden tarjontaan, suorittamalla aamu/päivä/iltalenkin Intian valtameren rannalla tai kahlaamasta lämpimässä rantavedessä aina koralliriutoille asti.

Snorklaus on suosittu harrastus korallien ja trooppisten kalojen runsauden vuoksi. Koralliriutta eläimistöineen tarjoaa paljon mielenkiintoista katseltavaa. Perinteinen Dhow -vene on hieno, mutta lasipohjavenekään ei ole huono valintamerellisen elämän tutkimiseen ja rantaristeilyn tekemiseen.

Kalastusta harrastava voi vuokrata veneen tai osallistua järjestetylle yhteiselle kalastusretkelle.


Mombasa 3, rannat kaupungin eteläpuolella

Eteläisille ranta-alueille pääsemisiksi on turvauduttava usein ruuhkaiseen lauttaan yli Likoni -lahden. Mutta sen jälkeen avutuvatkin muun muassa Shelly,Tiwi ja Diani Beachin rannat.

Eteläpuolella koralliriutta on lähempänä rantaa, mikä antaa helpomman mahdollisuuden riutan elämän tutkimiseen. Koralleja tai simpukoita ei kuitenkaan ole luvallista kerätä tai irrottaa.

Vaikka eteläpuolellakin on hotelleja, majoituspaikat ovat tällä useammin bungalow tyyppisiä. Yksi tällainen on esimerkiksi Diani Beachilla sijoittuva Kusini Beach Cottages, jonka isäntä toivottaa matkailijat ystävällisesti tervetulleeksi.

Palvelu on full board, mikä alkaa siitä, että matkailija lähtee yhdessä kokin kanssa paikalliselle vihannestorille ja ruokakauppaan ja hankkii usean päivän ruokatarvikkeet valmiiksi jääkaappeihin (kala tulee suoraan rannan kalastajilta). Tämän jälkeen matkailija voikin kotoisasti istahtaa bungalowinsa terassille paikallisilla erikoisuuksilla katetun pöydän ääreen. Olipa kyse aamiaisesta, lounaasta tai päivällisestä.


Mombasa 4, Fort Jesus

Portugalilaisten 1500-luvun lopussa rakentama linnoitus on Mombasan suosituin nähtävyys. Ylhäältä päin katsottuna linnoituksen muoto muistuttaa miehen hahmoa. Linnoitus on nimetty Jeesuksen mukaan. Se on toiminut aikojen saatossa puolustuslinnakkeena ja kasarmialueena sekä myös vankilana.

Osittain raunioitunut Fort Jesus on vuodesta 1962 ollut museo. Siellä on esillä muun muassa laaja kokoelma keramiikkaa eri aikakausilta sekä portugalilainen sotalaiva. Fort Jesus on myös yksi Unescon maailmanperintökohteista.

Linnoitus on Mombasan vanhankaupungin kupeessa ja helppo saavuttaa. Tutustuminen linnoitukseen tarjoaa mielenkiintoisen katsauksen kaupungin historiaan ja kehitykseen.


Mombasa 5, Old Town

Mombasan vanhan kaupungin kujille pääsee suoraan Fort Jesuksen linnoituksen tutustumisen jälkeen. Aikataulu kannattaakin luoda niin, että molemmat kohteet ovat mahdollista kiertää saman päivän aikana.

Vanha kaupunki henkii menneitä aikoja romanttisine, joskin jo melko huonokuntoisine rakennuksineen. Kapeilla kujilla voi nähdä ihmisiä työsään. Puusepät, ompelijat, vaate- ja kenkäkauppiaat valmistavat ja myyvät tuoottamiaan tuotteita. Kauppakujat ovat kapeita ja mielenkiintoisia.

Yleensä kierros päättyy kauppahalleille, joissa myydään kala- ja lihatuotteita sekä kukkia ja mausteita kuten myös matkamuistoja.

Kierros kannattaa ilman muuta suorittaa paikallisen oppaan johtamana. Kujille voi helposti eksyä ja turvallisuus on huomattavasti parempi maksetun oppaan seurassa.

Lisätietoa:

Mombasainfo.com

Go2africa.com

Magicalkenya.com