Kenialainen ruoka

Kenialainen ruoka

Ugali on suosituimpia ruokia Keniassa. Se on maissijauhoista tehtyä ”kakkua”, jota syödään sormin yhdessä kasvisten ja/tai pataruokien kanssa. 

Chapati on kohottamaton leipä, jota syödään naan-leivän tavoin erilaisten kastikkeiden ja muiden ruokien kanssa.

Keniassa syödään paljon kasvis- ja papuruokia. Mung -pavut ja kidneypavut ovat suosittuja. Näistä usein tehdään kastikkeita, joita tarjoillaan joko riisin tai chapatin kanssa. Yksi suosittu kasvisruoka, jota usein tarjoillaan lisänä ugalin ja liharuokien kanssa on sukumawiki, eli kypsennettyä vihreistä kasviksia, useimmiten pinaattia tai lehtikaalia. Matoke, eli keittobanaaneista tehty kasti on suosittua Keniassa. Ranskalaiset ja makkarat ovat suosittua katuruokaa Keniassa.

Keniassa ollessa kannattaa kokeilla paikallista grillattua lihaa. Suosituimpia lihoja grillatessa on nauta ja vuohi. Grillattu ruoka löytyy nimellä Nyama Choma. Paikallinen kana, kienyeji chicken on myös maistamisen arvoista. Kana tarjoillaan hyvin luonnollisessa muodossa, luiden ja jänteiden kanssa ja kanasta käytetään kaikki, aivoja ja jalkoja myöten. Wet Fry Chicken on Keniassa suosittu ruoka, ja kanasta valutetaan veri kastikkeeseen niin, että se muodostaa ”makkaran” kastikkeeseen.

Viktoriajärven lähettyvillä syödään paljon kalaa, ja esimerkiksi tilapia-kala on maistamisen arvoista. Myös muikkua muistuttava kala, omena, on suosittua. 

Keniassa on paljon hyviä hedelmiä, sillä siellä kasvatetaan niitä paikan päällä. Esimerkiksi vesimelonit, ananakset, banaanit ja avokadot on hyviä ja halpoja. 

Kenialaisessa keittiössä on paljon vaikutteita Intiasta ja intialaisia ravintoloita löytyy paljon.

Jälkiruokina tai makeina herkkuina Keniassa usein tarjoillaan teetä, hedelmiä ja mandazeja. Mandazit on kenialaistyylisiä donitseja.