Rondo/Kakamega rainforest

Rondon historia, Rondo tänä päivänä, Rondo ja lintubongarit, Metsä, Eläimet, ... (lisää tulossa)

Rondon historia

Rondo Retreat sijaitsee Kakamegan sademetsän sydämessä Länsi-Keniassa, lähellä Victoria-järveä. Se on ihastuttava paikka, joka koostuu päärakennuksesta ja joukosta mökkejä, jotka on rakennettu vanhaan tapaan. Keskus se sijaitsee rehevässä puutarhassa, jonka taustalla on muinainen metsä. Vieraista pidetään hyvää huolta. He nauttivat runsaista englantilaisista aamiaisista, maukkaista lounaista ja kynttilä illallisista ruokasalissa. Iltapäivätee tarjotaan mökkien verannalla.

Rondon historia juontaa juurensa vuoteen 1948, jolloin Etelä-Afrikasta kotoisin oleva kultakaivostyöntekijä Bob Turton rakensi talonsa ja majatalonsa metsän keskelle. Vaimonsa pyynnöstä näyttävää Elgon-oliivipuun suuntaan. Hänen vaimonsa Betty rakensi upean puutarhan talon ympärille. Bettyn kuoltua traagisesti Bob meni uusiin naimisiin ja sai kaksi lasta. Hätätilan lopussa, vuoden 1960 alussa, Bobin kimppuun hyökättiin hänen ajaessaan kotiin. Ihmeen kaupalla hän selvisi, mutta päätti tapauksesta järkyttyneenä viedä nuoren perheensä pois Keniasta aloittaakseen uuden elämän Yhdysvalloissa, Bettyn ​​kotimaassa.

Bob lahjoitti Rondon käytettäväksi nuorisokeskuksena, mutta koska se oli eristettynä keskellä metsää, se ei ollut käytännöllistä. Keskus koki useita siirtymävaiheita, mukaan lukien orpokotina toimimisen ja sitä käytettiin The Kitchen Toto -elokuvan kuvaamiseen, joka kuvaa Mau Mauta ja Kenian itsenäisyystaistelua.

Vuonna 1986 Rondo ajatuksella perustaa sinne retriittikeskus. Puutarhat olivat täysin umpeenkasvuisia ja rakennukset olivat erittäin rappeutuneita. Vaadittiin paljon vaivaa palauttaa se entiseen loistoonsa ja tehdä siitä se mikä se nykyään on. Vuosien varrella on rakennettu lisää mökkejä ja kappeli säilyttäen alkuperäinen tyylin. Hitaasti Rondo kasvoi ihanaksi Retreat Centeriksi, joka se nyt on ja josta vieraamme voivat nauttia, mutta ei ilman suurta vaivaa ja useita takaiskuja matkan varrella. Suuret kiitokset Godfrey ja Elisabeth Dawkinsille, joiden inspiraatiosta ja väsymättömän työn tuloksena Rondo on saanut nykyisen muotonsa.


Rondo tänä päivänä

Kakamegan sademetsässä sijaitseva Rondo Retreat kutsuu kaikki, sinut mukaan lukien, tulemaan ja viihtymään kuin kotonaan. Tule vaikka vain muutamaksi päiväksi!  Olet sitten kiinnostunut lintujen tarkkailusta, retkeilystä tai mistä muusta tahansa mikä liittyy metsään ja luontoon.

Voit nauttia yksilöllisesti, rakkaudella ja kodinomaisesti sisustettujen mökkien mukavuudesta. Huoneita koristavat kuvat ja muistoesineet metsä-, kulttuuri- ja historia teemoilla. Kaikissa makuuhuoneissa on oma kylpyhuone. Mökkien verannoilta on näkymät kauniiseen puutarhaan ja taustalla olevaan metsään. Useimmissa mökeissä on oma olohuone… täällä olet poissa arkielämän paineista!

Viehättävissä ruokasaleissamme tarjoillaan kynttiläillallisia, ravitsevia lounaita ja runsaita englantilaisia ​​aamiaisia. Iltapäivätee tai -kahvi ja siihen kuuluvan kakku tarjoillaan mökkisi verannalla.

Voit nauttia metsän tunnelmasta ja Rondon puutarhoista. Metsän asukkaat – linnut, apinat, perhoset ja monet muut lajit viihdyttävät vieraitamme aamusta iltaan. Rentoutuminen Rondon puutarhoissa on enemmän kuin terapeuttista. Rondo on valokuvaajan paratiisi. 

Oppaiden avulla pääset tutustumaan metsään. He ovat tiedon lähde tämän Keniassa ainutlaatuisen metsän kasveista ja eläimistöstä. Kävelyt räätälöidään vieraan mieltymysten mukaan.

Rondo sijaitsee päiväntasaajalla, ja lämpötilat ovat erittäin miellyttävät. Aamut ovat usein aurinkoisia. Koska olet sademetsässä voit odottaa sadetta suuren osan vuodesta, joten ole valmis! Sateella ja yöllä viilenee huomattavasti. Lämmin villapaita tai takki on hyödyllinen ja hyvät kävelykengät tärkeä varuste metsässä kävellessä.

Olemme varmoja siitä, että tulet rakastamaan oleskeluasi Rondossa! Teemme parhaamme varmistaaksemme, että teet niin!


Rondo ja lintubongarit

Kakamegan sademetsän sanotaan olevan yksi Afrikan kuuluisimmista lintumetsistä. Se on ehdottomasti must kaikille vakaville lintuharrastajille - ja myös ei niin vakaville. Se on Kenian ainoa sademetsä ja siellä on ainutlaatuisia lintuja, jotka ovat kotoperäisiä tälle metsälle ja joita voi nähdä vain siellä. Metsässä pesii yli 300 lintulajia. Hyvät kiikarit tai kamera, jossa on hyvä zoom, auttavat katselemaan ja kuvaamaan upeita metsälintuja. Lintuopas on myös hyödyllinen. Rondon matkamuistomyymälässä on myynnissä kirjoja ja oppaita eri lajien tunnistusta auttamaan sekä lisätietoja metsästä ja Rondo Retreatista.

Erittäin asiantuntevat paikalliset oppaat auttavat lintujen paikantamisessa, joskaan kaikkien lajien näkeminen ei ole taattua, koska ne ovat "vapaita kuin linnnut”! Muuttolinnut vierailevat metsässä eeppisellä matkallaan pohjoiseen ja etelään. Rondo liittyy yhden oppaamme avulla kahdesti vuodessa, touko- ja lokakuussa, järjestettävään Global Bird Days -tapahtumaan, kirjaamalla ja lähettämällä tietonsa rekisteröitäväksi. Vierailijat ovat tervetulleita mukaan tähän tapahtumaan.

Mainittakoon muutama erikoislajike metsän lintujen joukosta. Sellaisia ovat esimerkiksi kaunis suuri keisarinturaco, katoamisvaarassa oleva mustanokkaturako, uhanalainen afrikkalainen harmaapapukaija, keisarijalokotka (Pesii Rondon puutarhan korkeimmassa puussa) ja meluisa mustavalkoinen suomusarvinokka! (Meidän iso viisikkomme!) Pienempien lintujen viisiko -listalla on ujo rämerääkkiäinen, silmiinpistävä sinimehiläissyöjä, kongonharmaasieppo, uhanalainen rusko-otsaeremomela ja ugandanuunilintu.

Rondolla on kunnia isännöidä lintuharrastajia, jotka haluavat bongata jokaisen yli 300 lintulajista. Linnuista jotkut ovat helpompia havaita, toisten löytäminen on haasteellisempaa, mutta haasteellisuus on osa nautintoa. Jopa kokemattomammatkin lintuharrastajat saavat bongatuksi hyvän valikoiman lintuja sekä Rondon puutarhoissa että tonttimme ulkopuolella.


Metsä

Kakamegan sademetsä oli kerran osa metsävyöhykettä, joka halkoi Afrikan päiväntasaajaa. Vuosisatojen aikana metsä on vähentynyt huomattavasti. Kakamegan metsä on nyt Kenian ainoa sademetsä, ja sellaisenaan hyvin erikoinen. Sillä on sademetsälle tyypillinen endeeminen kasvisto ja eläimistö, jolle vastaavaa löytyy vain Länsi-Afrikan sademetsistä.

Metsän lajisto on runsas ja sieltä löytyy niin karva- ​​kuin höyhepeitteisiä, hyönteisiä ja eläimiä. Se tarjoaa mielenkiintoisen tutustumiskohteen olipa vierailija sitten kiinnostunut perhosista, linnuista, nisäkkäistä tai matelijoista. Metsässä patikoidessa kaikkea voi tulla vastaan. Ihasteltavaa riittää myös metsän mahtavissa vanhoissa puissa. Niiden alempia oksia ja runkoja peittävät kasvit luoden viileää suojaa laajalle joukolle metsän eläimiä.

Alueella risteilee useampia kävelyreittejä ja ne ovat vierailijoidemme suosiossa. Yala-joen kierros vie pelottomat tutkimusmatkailijat metsän halki näkemään erilaisia ​​puita ja kasveja sekä joitain metsän asukkaita, yleensä lintuja, perhosia ja apinoita ja se ulottuu joen koskelle asti. Sateista riippuen joki voi virrata jylisten koskessa ja kiemurrella rauhallisesti reittiään matkalla Victoria-järvelle. Toinen reitti vie kävelijän ylös pienelle kukkulalle, josta on upeat panoraamanäkymät metsään. Horisontissa siintää Elgon-vuori lännessä ja Nandi-kukkulat idässä. Auringonnousun tai -laskun kävelylenkit voivat olla henkeäsalpaavia monella tapaa. Asiantuntevat oppaat tekevät kävelyistä mielenkiintoisia.

Rondon puutarhojen alapuolella on lyhyitä kävelyreittejä, joissa kulkija voi istahtaa penkille ihailemaan luontoa. 

Sademetsälle ominaisesti aamut ovat aurinkoisia ja iltapäivät, illat ja yöt voivat olla voimakkaiden sateiden aikaa useampana kuukautena vuodesta. Hyviin varusteisiin kuuluu sadetakki ja vettä pitävät jalkineet. Hattu ja aurinkovoide sopivat ihanteellisesti aurinkoiseen aikaan. Ja mielenkiintoista kyllä, jopa Afrikassa ja päiväntasaajalla voi olla ajoittain, varsinkin öisin, kylmää. Lämmin pusero tai takki tarvitaan, sillä metsä sijaitsee korkeus 1420-1765m korkeudessa.


Eläimet

Sademetsässä asuu monenlaisia ​​olentoja, suurempia ja pienempiä. Jotkut niistä voidaan havaita päivällä, taas toiset esiintyvät yöllä. Rondon puutarhoissa vierailee colobus-, sini- ja punahäntä- apinoita. Niitä voi usein tavata nurmikoilla syömässä, lepäämässä tai leikkimässä. On pienempiä ja hyvin erikoisia olentoja, kuten Potto ja liito-orava, jotka liikkuvat öisin ja joita nähdään harvoin. Yöllä metsässä vaeltelee ​​mangusteja, genettejä, sakaaleja ja paljon muuta. Metsästä ja sen asukkaista on vielä paljon tutkittavaa ja opittavaa. 

Meillä on ollut ihastuttavia ensitapaamisia. Näimme esimerkiksi Colobus-kaksoset aivan Rondon  puutarhan alueella! Se oli ensimmäinen kirjattu havainto Kakamegan sademetsässä. Toinen tallennettu ensihavainto oli Mango Rondon alapuutarhassa. (Mango on mangustien heimoon kuuluva nisäkäslaji ja kaukaista sukua kissapedoille ja kärpille.) Mielenkiintoisen siitä tekee se, että Mangoa on havaittu vain Länsi-Afrikan metsissä.

Vierailija saattaa nähdä mangustin yöllä tai sakaalin alkuillasta. Afrikkalainen sivetti vaeltelee metsässä pimeyden varjossa. Musanki (Palm Civet) on usein viikunapuussa yöllä. Linnut ja perhoset täyttävät metsän musiikilla ja väreillä joka päivä.

Meillä on ollut vieraita tarkkailemassa eläimiä lintuista käärmeisiin, kameleonteista perhosiin. Metsän eri olentoja on tutkittu tai kuvattu valtavasti. Aina löytyy jotain kiinnostavaa innokkaalle valokuvaajalle.

Aikaisemmin, kun metsä oli suurempi ja paikallisten asukkaiden populaatio paljon pienempi, metsässä asusti myös suurempia nisäkkäitä, kuten metsänorsua ja leopardia, mutta valitettavasti nämä eivät enää asu supistuneessa metsässä. Metsä on kuitenkin edelleen kiehtova moninaisine asukkaineen!

Lisätietoa Rondosta: https://www.rondoretreat.com/